Tweedehands elektrische fiets
Jong of oud iedereen gebruikt wel nog met regelmaat de fiets. Met de fiets naar school, naar werk, naar de supermarkt of gewoon voor de rust op de zondag middag met lekker weer. De fiets wordt voor alles gebruikt. Sinds de opkomst van de elektrische fiets, wordt het fietsen je nog makkelijker gemaakt. Jongeren nemen een elektrische fiets voor de lange afstand naar school en oudere nemen een elektrische fiets voor het lange fietsen op hun oude dag. Elektrische fietsen dragen wel een hoge prijs met zich mee wat voor veel mensen een rib uit het lijf is. Wij van GewoonFietsen bieden daarom een tweedehands elektrische fiets met garantie die een stuk goedkoper is dan een nieuwe.
Waarom een tweedehands elektrische fiets
Regelmatig hoor je mensen zeggen dat een elektrische fiets overbodig is. Als deze mensen hier een reden voor moeten geven is vaak het eerste wat ze zeggen, “Het is veel te duur”. Echter weten deze mensen vaak voor een kleine prijs al een tweedehands elektrische fiets bij GewoonFietsen kan kopen. Een tweedehands elektrische fiets van GewoonFietsen is naast dat het een stuk goedkoper is ook nog eens helemaal nagekeken door ons eigen team in Zoetermeer.
Een oude elektrische fiets niet meteen afgeschreven
Hoewel mensen vaak denken dat een oude elektrische fiets niet meer te gebruiken is, is niks minder waar. Wij van GewoonFietsen geven oude elektrische fietsen een nieuw leven. Hierdoor kunnen mensen die minder te besteden hebben, toch voor een kleinere prijs een tweedehands elektrische fiets met garantie kopen. Ons team kijkt de gehele fiets + accu helemaal na op fouten, beschadigingen en andere mogelijke kwaaltjes die deze fiets zou kunnen hebben. Na deze controle gaan de fietsenmakers bij ons in de werkplaats aan de slag om mogelijke kapotte onderdelen te vervangen of te maken.
Hoelang gaat de accu van een tweedehands elektrische fiets mee
Jammer genoeg gaat de accu van een elektrische fiets niet eeuwig mee. De meeste accu’s van een elektrische fiets gaan meestal rond de 5 of 6 jaar mee. In dit geval moet deze accu wel goed zijn onderhouden en moet diepteontlading voorkomen zijn. Bij een tweedehands elektrische fiets ligt dit net iets anders. Bij een tweedehands elektrische fiets kun je niet weten hoe er met deze accu is omgegaan, maar weet je wel hoe oud deze accu is. Om voor zekerheid te gaan kun je een testrapport opvragen.
Hoe check je of de accu van een tweedehands elektrische fiets nog goed is
Om de batterij van een tweedehands elektrische fiets te testen kun je een handig klein apparaat gebruiken, namelijk een multimeter. Deze multimeter kun je handig aansluiten en meet je de spanning, stroom en weerstand. In 3 stappen test je de batterij van een tweedehands elektrische fiets.
STAP 1: Je sluit de multimeter aan, de batterij moet hiervoor worden verwijderd en worden opgeladen tot de 100%. Mocht deze batterij niet van je tweedehands elektrische fiets gehaald kunnen worden steek je de sondes van de multimeter in de connector of poort van de adapter. Zorg dat je niet te veel druk zet, hiermee kun je de batterij en de multimeter beschadigen.
STAP 2: Als 2e stap test je de lading van de batterij. De meeste multimeters hebben een AC/DC uitleesfunctie en een “batterij test belasting” functie. Het handigste is als je jouw multimeter instelt op DC. Bij het gebruik van AC zou je eventueel de batterij kunnen overladen en dit is niet goed voor de batterij. De uitlezing vertelt je niet alleen de capaciteit van de batterij om hem op te laden, maar ook de energiedichtheid die nodig is voor de connectie met de motor en andere functies. Zolang deze niet te veel afwijkt van het oorspronkelijke aantal die je kunt vinden in de gebruikershandleiding betekent dit dat je batterij nog goed is.
STAP 3: Als 3e en laatste stap test je de spanning van je batterij. Deze spanning kun je testen door je multimeter op de volts functie te zetten en dan een spanningstest uit te voeren. Een spanningstest uitvoeren is belangrijk omdat de prestaties van jouw tweedehands elektrische fiets nauw samenhangen met de spanning. Om te weten wat het spanningsbereik van jouw tweedehands elektrische fiets is, kun je kijken in de handleiding van jouw fiets. Als je jouw batterij een aantal uren heb opgeladen zou de spanning overeen moeten komen met het aantal in de handleiding.
Waarop moet je letten bij de aankoop van een tweedehands elektrische fiets
Bij de aankoop van een tweedehands elektrische fiets is het handig om te letten op een aantal dingen voordat je besluit de fiets echt te kopen. Hieronder hebben we voor jou een top 5 gemaakt met punten waarop je zou moeten letten bij de aankoop van een tweedehands elektrische fiets.
1. Maak een proefrit
Voor de aankoop van een tweedehands elektrische fiets is het belangrijk dat je een lange proefrit maakt, met nadruk op een lange. Even een rondje om de fietsenwinkel is fijn om te weten hoe de fiets aanvoelt maar wil je weten of alles het goed doet en hij geen kwaaltjes heeft met de accu is het handig om een wat langere proefrit dan normaal te maken.
2. Vraag een testrapport aan
Voordat je besluit een tweedehands elektrische fiets te kopen is het handig om een testrapport aan te vragen van de accu. Hier kun je al veel mee zien en kijken of de accu die bij de fiets geleverd wordt nog wel in goede staat is. Als dit niet mogelijk is raden we je aan om verder te zoeken. Bij GewoonFietsen bieden we jou de mogelijkheid om een testrapport van de accu aan te vragen.
3. Geboden garantie
Bij de aankoop van een tweedehands elektrische fiets is het fijn om garantie te hebben op jouw fiets. Het is natuurlijk zonde dat je na de aankoop van je fiets binnen een week terug moet en dan krijgt te horen dat je van alles moet laten vervangen. Check daarom altijd of je garantie krijgt op jouw aankoop. Bij GewoonFietsen bieden we jou 3 maanden garantie na de aankoop van jouw tweedehands elektrische fiets. Dit kunnen wij doen omdat ons team in de werkplaats de gehele fiets heeft nagekeken en alles in orde heeft gemaakt.
4. Leeftijd van accu
Bij een tweedehands elektrische fiets is het belangrijk dat je voor de aankoop navraagt hoe oud de accu is. Dit gezien een gemiddelde accu 5 jaar tot 6 jaar mee gaat bij goed gebruik. Is de accu dus 4 jaar of ouder kun je er van uit gaan dat deze niet lang zal mee gaan en er dus bijkomende kosten gaan komen voor een nieuwe accu.
5. Overige fietsonderdelen checken
Naast dat je bij de aankoop van een tweedehands elektrische fiets kijkt naar de staat van de accu is het belangrijk om andere fietsonderdelen niet te vergeten. Denk hierbij aan de lampen, banden, wielen, trappers, zadel, ketting, stuur en eventueel het motortje. Zorg dat je bij de aankoop van een tweedehands elektrische fiets alle onderdelen checkt.