Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Zoetermeer

In 2019 heeft Atlas fietsen Atlas Fietsen Academy opgericht; een doorbraak op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij kopen zwerffietsen van de gemeente Zoetermeer op, die we vervolgens opknappen. Deze uitvoerende werkzaamheden worden uitgevoerd door onder andere uitkeringsgerechtigden, statushouders en mensen van de sociale werkvoorziening. Ze worden begeleid door een leermeester, waarna we de fietsen verkopen aan mensen met een klein budget. U heeft al een goede fiets vanaf € 99,-. We knappen diverse soorten fietsen op, zodat er voor ieder wat wils is:

  • kinderfietsen;
  • elektrische fietsen;
  • stadsfietsen.

Achtergrondinformatie Atlas Academy

Atlas Academy is een initiatief voor MBO-studenten, waarbij Atlas Fietsen samenwerkt met andere partijen, zoals U-Stal, gemeente Zoetermeer, Tweewieler Academy, sociaal werkbedrijf DSW en mboRijnland. Fietsspecialisten zijn steeds moeilijker vindbaar, maar door dit project motiveren we studenten te kiezen voor de opleiding tot fietstechnicus.

In 2017 en 2018 was Atlas Fietsen de winnaar van Tweewielerwinkel van het Jaar voor de provincie Zuid-Holland. In 2019 was Atlas zelfs Favoriete Tweewielerwinkel van Nederland! Ze zijn ambitieus en willen graag groeien, maar door gebrek aan vakkundig personeel zit hier een rem op.

Fietsenmaker worden

Veel studenten denken dat fietsenmaker worden een oninteressante keus is, maar het is juist een heel divers beroep. Je bent veel in contact met mensen, hebt praktische- en technische werkzaamheden en een grote markt. Nederland is een waar fietsland, waardoor er altijd vraag is naar vakspecialisten die de vervoersmiddelen kunnen opknappen. Mensen die wat extra begeleiding nodig hebben, of een taalachterstand ervaren, kunnen gewoon bij ons terecht en krijgen, indien nodig, taallessen aangeboden. De studenten gaan één dag in de week naar school en werken vier dagen in de praktijk, waardoor ze veel werkervaring opdoen.

De eerste afgestudeerden zijn inmiddels werkzaam bij diverse fietsenwinkels, dus het is tot op heden een grandioos succes. De fietsen academie heeft geen winstoogmerk, want door de bijdrage aan de maatschappij is het voor ons enorm waardevol!